Alla inlägg under oktober 2014

Av Rebecca - 23 oktober 2014 23:21

Idag var det sista PBL-mötet någonsinn för vår del, och det skulle firas! PBL är ett sorts grupparbete som vi har gjort varje vecka i två år och två månader nu, en studiestödsgrupp. Nu är den fasen av utbildningen över, och idag på sista mötet hade vi bestämt att vi skulle ha gala. Så det hade vi. Det var klänning, kostym, snittar, vindruvor och champange (alkofritt för mig). Tog lite tid irån mötet, men det var det värt. Var dock lite konstigt att yra runt i skolan sen med klänningen på...


Imorse vaknade jag med världens tjockaste hals. Ni vet så där som det känns när man håller på att bli förkyld och det gör ont när man sväljer. Ajajaj. Inte kul alls. Men det hindrade inte mig ifrån lite konståkning nu ikväll. Jag körde väldigt lugnt, och var mest stöttepelare för de som har nya program och håller på att bryta ihop eftersom det inte fungerar. Övade lite på en av mina nya hoppkombinationer, och det gick väl sådär. Ska vara salchow-toeloop-ögel, men toeloopen blir inte riktigt bra. Menmen, kanske går bättre när jag blir lite friskare.


Dagens anteckningar till intressesmurfen: I min iriskakurs har jag lärt mig uisce (vatten) som uttalas typ "wiske". Låter som att man säger Whiskey när man säger vatten. Nu vet ni det =)


SeS

Av Rebecca - 23 oktober 2014 00:14

Haha, jag gick ut i köket för att laga middag innan idag och talade då lite om duolingo och mina irländska försök (se förra inlägget). Då var det en tjej som frågade vad det var för något, och hon blev intresserad av att fixa till skolfranskan, så hon laddade ner appen och slängde sig i soffan en stund. Jag fortsatte laga mat, och sen dök en tjej till upp. Vi snackade lite innan hon började undra vad soffliggaren höll på med. Tre minuter senare hade hon också laddat ner appen. Typ då var jag tvungen att sticka till träningen. När jag kom hem hade två till startat konton och börjat. Jag har satt en trend! Och inte vilken trend som helst, utan en trend i att lära sig språk. Kunde varit sämre =)


SeS

Av Rebecca - 22 oktober 2014 16:48

Jag är en sådan typ som gärna gör reklam för saker jag gillar, och därför kommer nu lite reklam för min favoritapp på telefonen.


Jag satt på en halvintressant föreläsning idag och låtsades lyssna när jag fick ett mejl, som jag såklart kollade. Från Duolingo. Normalt brukar det bara vara påminnelsemejl (Du har inte gjort din spanska på evigheter!) men den här gången var det något som totalt kommer att förstöra min tentaperiod, nämligen: Vi har nu lagt till danska (kul, men inte så upphetsande) och iriska (Rebecca får slag). Iriska! Det är ett av mina favoritspråk. Jag håller ju på mycket med vikingar och historien runt 1000-talet. Just iriska och gaelic är språk som är av intresse då.


Iriska är ett keltiskt språk, så det tillhör en annan familj än de svensk/norsk/danska (nordgermanska), Engelska/tyska (västgermanska) som är språk som liknar vårt. Keltiska språk är skiljt från germanska på samma nivå som de latinska språken. Vad jag vill säga är att det kan nog vara ganska klurigt att lära sig. Men det är så fint!


Så nu har jag två val: antingen tentaplugga, eller köra duolingo dygnet om. Jag vet ju vad jag föredrar i alla fall. Gjorde första lektionen nu i eftermiddags, så jag kan säga ungefär: Jag är en kvinna. Han äter bröd. Pojken dricker vatten. 

Fantastiskt! Love it. Kommer aldrig sluta med det!

 

Okej, reklam skulle jag ju göra. Duolingo är en app (finns på datorn också) för iPhone och android som ger en möjlighet att på ett spelaktigt och tävlingsinriktat sätt (mot dig själv eller dina vänner) lära sig ett språk. Jag laddade ner den för att jag ville underhålla min spanska, för ca 1,5 år sedan. Jag har läst mycket spanska och tänkte att detta var ett bra sätt att hålla liv i språket när jag slutade gymnasiet.

Sen dess har jag inte bara hållt liv i spanskan, utan också utvecklat den. Med en spelapp! Dessutom har jag på skoj börjat lite med italienska och lite med tyska, helt utan seriös inställning. 

Varje lektion tar kanske 2-5 min beroende på hur bra man kan det, så det är perfekt att göra en på tåget, i kön på Ica, eller i kaffepausen när man är osocial. Det är ett enkelt system som man snabbt lär sig, man skriver, lyssnar och (om man vill, går att stänga av) talar. Det är sporrande och uppmuntrande till att fortsätta. På sin hemsida länkar de till en utomstående undersökning som gjorts i USA som visade att språkfärdigheterna efter 34h på duolingo motsvarade en termins studier vid ett universitet (130+h). 

Så, vad är nackdelen? Inget! Det är GRATIS, tar lite tid, roligt, man lär sig... Vad mer kan man kräva? Apple utsåg duolingo till sin app of the year av en anledning. Har du inte den, så ladda ner den. Språk är sexigt!


SeS


#duolingo

Av Rebecca - 21 oktober 2014 23:27

Min syster var här idag och vi åt middag tillsammans. Efter det var det dags för henne att cykla hem och för mig att cykla till träningen. Sagt och gjort, vi gick ut. Och det ösregnade. Ungefär lagom till att man låst upp cykeln var hela jackan blöt, och medan vi cyklade kunde man känna hur vattnet gick genom överdragsbyxorna, ner i strumporna, rann i nacken och allt annat sådant obehagligt. När jag väl kom till gymnastikhallen så rann det om mig. Hängde upp alla överdragskläderna, och såklart visade det sig att man var blöt om träningskläderna också. Självklart. Så har lämnat blöta avtryck i hela salen idag. Det är tur att vi har mycket mattor som kan torka lite av det.


Träningen idag gick helt okej. Har tappat gympastinget lite eftersom jag står lite still och jämnt är skadad. Därför har jag lite svårt med motivationen. Men just idag kändes det riktigt bra. Har börjat ändra teknik i min halvskruv för att kunna använda samma till hel och halv, men det är inte roligt att byta teknik. Då går allt så dåligt...


För att reda ut evetuell förvirring så tränar jag en optimal vecka konståkning mån, tis, ons, fre, och gymnastik tors och sön. Men så brukar det inte bli. Just denna veckan ska jag övningsköra på torsdag och då passar det bättre med konståkning. 


SeS

Av Rebecca - 21 oktober 2014 15:25

Jag har någon grej om att jag inte kan tända ljus när jag pluggar om det är ljust ute. Men just nu spöregnar det, och jag är på tända-ljus-humör. Har börjat nynna på jullåtar och allt, så då vet man att det börjar bli höstdags.


 


Så nu är mitt Rebecca-ljus tänt. Det var en present från en annan Rebecka i julklapp förra året, men jag hann aldrig bränna så mycket av det. Det är vaniljdoft har jag för mig. Lär väl märkas snart...


I övrigt så ser ni att jag sitter och pluggar. Basic Pathology är en ganska ocharmig bok på 800 sidor om sjukdomar. Håller på med livmodern just nu, så det är lite cancer och lite vårtor och annat sådant lagom härligt. Enligt mitt pluggschema är det dags att börja 15.30, så jag får skynda mig att bli klar med detta inlägget.


Vi middagstid kommer Angelica hit igen. Tror hon behöver en tentaångestkram, och just den typen är jag bra på.


SeS

Av Rebecca - 20 oktober 2014 23:57

Det blir sena dagar när det är konståkning, men sånt är livet. Hade en intressant träning idag, för jag testade för första gången att gå från liggpiruett till sittpiruett. Började öva på ligg för en vecka sedan, så är inte precis en mästare på den. Sitt har jag övat på i evigheter men får ändå inte ihop den. Så jag hoppas att jag om någon månad har en acceptabel ligg som jag kan ha i mitt program. Just nu har jag stå-byta-fot, men den är osäker.


I skolan hade vi som föreläsare den man som är min handledare till kandidatarbetet som börjar om en dryg månad. Vi har inte träffat honom innan, men han gjorde ett bra intryck idag. Han hade självdistans och brann på ett bra sätt för sitt ämne - reproduktionsbiologi. Tror att detta kandidatarbete kommer bli toppen!


Sista saken jag har att säga idag är att jag älskar att han min lillsork (syster) här i Lund. Hon har precis flytta hit och börjat plugga. Det är helt underbart att hon bara kommer förbi och hänger med mig i någon timme, pratar om sina problem och stjäl mat. Har saknat henne så mycket!


SeS

Av Rebecca - 20 oktober 2014 00:41

För folk som bor på Michael Hansens Kollegium i Lund så är söndagsfikan välkänd, för er andra kanske inte lika begriplig. Varje söndag har vi en som har bakat och tillsammans kl 21.00 har vi ett möte där vi går igenom allt som rör vårt gemensamma boende. Typ: Någon har torkat av spisen dåligt, det behövs nya diskborstar, och lite roligare saker så som när är nästa fest, och ska vi köpa in fler kontroller till vår Xbox?

Nu börjar det närma sig tentatider, och det betyder att folk vet att de måste plugga så fort de lämnar köket. Därför lämnar de inte köket. Idag hade vi ett 30 min möte. Efter det satt nästan alla kvar och lekte lekar. Vi körde Psykologen, Kejsaren av Kina gillar kaffe men inte the, Klippa snöret, och Är tändsticksasken öppen eller stängd. Typiska lära-känna-varandra-lekar. Men vi känner redan varandra. Och det tog tre timmar. Halv ett gav jag upp och gick in till mig, och nu hör jag hur de andra börjar diska. 

Är inte det här det bästa sättet att avsluta veckan? Med lite kärleksmums (med okokt ris istället för kokos ovanpå (det hände en liten olycka och en förväxling mellan påsarna)), och tio personer runt sig, som alla är ens extrafamilj. Vi är tvångsadopterade syskon och gör det bästa av det. Levande ljus på bordet, man får berätta om sina problem och roliga saker som har hänt, klaga över tentor, kittlas, och bara ta det lugnt och mysa  - helt utan TV eller telefon. Hur många gör sånt nu egentligen? Hur många familjer tar sig den tiden? Vi är elva stycken och vet ändå exakt vad alla ska göra, när, vilka kurser, och om de har pluggat ordentligt eller inte. Korremys forever!


SeS

Av Rebecca - 19 oktober 2014 15:45

Jag har idag på min lunch tittat på TV3s nya serie Jagad av hundar. Har sett reklamen för den på TV, men inte förstått progamideén, så jag tänkte prova ett avsnitt.

Vad tyckte jag? Sådär. Halva programmet handlar om hur de tar sig igenom skräckscenarion för att få tag på nycklar. Den delen var väldigt rolig att se. Behållningen fanns helt klart där. Jag har jobbat lite med skrämsel, dels på Fotevikens spökrunda, och dels i Halloweentunneln på Vellingeblomman, så jag tyckte det var riktigt roligt att se hur de tre killarna blev påverkade.

Andra delen är en kapplöpning mellan gästerna och hundarna. Den delen är totalt ointressant. Förstår varför folk klagar på den. 

Så... jag tänker nog se något avsnitt till. Framförallt för att jag vill se hur tjejer klarar sig, för första programmet var tre killar, men mest för att jag älskar att se folk bli rädda. Kanske blir det ett till ikväll, annars blir det nog senare denna säsongen.


SeS

Presentation


Ljuva studentliv: läkarplugg, konståkning, korridor, vikingaliv. Det hade varit tråkigt om man var normal...

Fråga mig

4 besvarade frågor

Gästbok

Omröstning

Testar du saker du får tips om på bloggar? Recept, pyssel, böcker, frisyrer, aktiviteter osv
 Ofta! Stor anledning till att jag läser
 Ibland. Om det är något som passar mig
 Ibland. Om det är enkelt/billigt/tar kort tid
 Sällan. Bara om det tillhör mina intressen redan
 Aldrig. Tycker bara det är kul att läsa om andras försök
 Aldrig. Punkt.

Senaste inläggen

Sök i bloggen

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7 8
9
10
11
12
13 14 15
16
17 18 19
20 21 22 23
24
25 26
27 28
29
30 31
<<< Oktober 2014 >>>

Arkiv

Kategorier

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards